Narenciye Aşısı Nasıl Yapılır ?
Narenciye Aşısı Nasıl Yapılır ?
Anaçlar: Nareciye aşısı anaçların üzerine yapılır, narenciye türü bitkilerin çekirdeklerini diktiğinizde o meyvenin aşılı olduğu anaç bitki çıkar. Bu anaç bitkiler; turunç, carrizo, fly dragon, üç yaprak ve daha farklı anaçlar olabilir.
Aşı Zamanı: Narenciye Aşısı zamanı için, ülkemizde farklı iklim tipleri mevcut dolayısıyla tam olarak aşı tarihi vermek mümkün değil, Akdeniz bölgesinde Eylül ayı ve Nisan ayını tercih ediyorum. Ancak bunun yerine hava sıcaklığının gündüz 25-35 derece, gece 20 derecenin seyrettiği zamanlar aşı yapmak için uygundur diyebiliriz. Yağışlı havalardan en az 2-3 gün önce aşı yapılmalıdır.
Aşı Tekniği: Narenciye Aşısı için, çoğu aşı tekniği narenciye için uygun olabilir. Ama pratiklik açısından T göz aşısı yönetimi en iyi yöntemdir. Anaç bitkinin gövdesinin düzgün olduğu bir bölgeden üzerine ''T'' şeklinde bir kesik açıp, aşılamak istediğiniz narenciye türünün, örneğin limon ağacının dalından aldığınız taze dalın yapraklarının dibinden ince uzun üçgen şeklinde kestiniz diyelim. Daha sonra bu üçgen parçayı, anaç bitkinin üzerinde bulunan T şeklindeki yaraya tam gelecek şekilde oturtmanız gerekiyor. Daha sonra aşı bağı ya da esnek bir naylon şerit ile hava ve su almayacak şekilde yarayı bağlamalısınız. Narenciye Aşısı gözünün tomurcuklu kısmı dışarıda kalırsa daha iyi olur, küçük bir boşluktan zarar gelmez. Daha sonraki iki haftalık süreçte aşının rengi hala yeşilse narenciye aşısı tutmuş demektir. Aşılama işleminden bir ay sonra aşı bağlarını çözebilirsiniz. Eğer anaç bitki ve aşı gözü kolay kabuk verdiyse tutma olasılığı çok yüksektir.
Aşılama sonrası bakım: Narenciye Aşısı'nın gelişmesi için, aşıladığınız yerden çıkan dalı alttan çıkan dallardan (anaç dallarını) korumalısınız, belli periyotlarla temizleyin, aşının düzgün büyümesi için bir kazık çakıp, kazığa bağlayın.